Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανήκει στην κεντρική Μακεδονία και είναι ένας από τους ακριτικούς νομούς της χώρας, καθώς βρίσκεται στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημορκρατία της Μακεδονίας. Είναι μια περιοχή με σημαντικούς ορεινούς όγκους (Βόρρας, Βέρμιο, Πάικο, κ.ά.), αλλά και μεγάλες πεδινές εκτάσεις, την πεδιάδα της Αριδαίας στο βόρειο τμήμα και η απέραντη πεδιάδα των Γιαννιτσών στα νοτιοανατολικά. Ο νομός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του καλύπτεται από καλλιεργήσιμη γη, δάση και βοσκοτόπους. Ως αποτέλεσμα, η γεωργία και δευτερευόντως η κτηνοτροφία αποτελούν τους πυλώνες την τοπικής οικονομίας, ενώ ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο τριτογενής τομέας με έμφαση στον κλάδο του τουρισμού.

Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, υπέροχα τοπία και χώροι αναψυχής προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών στον μάλλον απομονωμένο νομό. Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Πέλλας, της πρωτεύουσας του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής που εγκαινιάστηκε πριν από λίγα μόλις χρόνια και φιλοξενεί σε έναν εξαιρετικό χώρο τα ευρύματα που έχουν ανασυρθεί από τον αρχαιολογικό χώρο. Τα λουτρά Πόζαρ, ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Αγίου Παντελεήμονα και το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν αποτελούν επίσης σημαντικούς πόλους έλξης για ταξιδιώτες, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μεγαλύτερη πόλη και βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο είαι τα Γιαννιτσά με πληθυσμό που αγγίζει τους 30.000 κατοίκους. Άλλα σημαντικά κέντρα είναι η Έδεσσα, που αποτελεί και τουριστικό προορισμό, και οι κωμοπόλεις Κρύα Βρύση, Αριδαία και Σκύδρα. Ενδιαφέρον είναι ότι τα τελευταία χρόνια τείνει να αντιστραφεί η τάση εγκατάλειψης των ορεινών περιοχών ως αποτέλεσμα της αύξησης της τουριστικής επισκεψιμότητας και της υλοποίησης επενδύσεων στο ορεινό τμήμα της Πέλλας.